7 стъпки за подобряване на нивото на френски език (първа част)

by | 03/09/2023 | Съвети

Учиш френски или си го учил преди време? Пасивният ти речник е сравнително добър, т.е. разбираш всичко, което чуваш. Искаш да подобриш нивото си, но не знаеш как. Често отлагаш и си намираш причини да не започнеш да преговоряваш и надграждаш. С този текст ще ти покажа какви са тайните за подобряване на нивото ти на френски език.

А кои онлайн ресурси ще ти помогнат да учиш френски самостоятелно, виж тук.

Настоящият метод от 7 стъпки цели да те доведе от състояние на разбиране до състояние на изразяване. Защото глаголът „знам (connaître)“ включва етапа на разбиране на една непозната дума, но и етап на приложение. Ако искаш да изразиш себе си, говори! Думите трябва да се запечатат в паметта ти. Не е достатъчно да ги разбираш, думите и изразите трябва да са „гравирани, отпечатани“ и да звучат естествено в твоята реч.

Слушай активно и съзнателно!

Това е първата тайна – активното слушане на автентичен френски, този, който се говори в реална среда от французи.

Колко да слушам? Колкото повече, толкова повече, по всяко време и на всяко място!

Какво да слушам? Автентична устна френска реч. Избери темата, която те вълнува, но да е съобразена с твоето ниво. В обратния случай – ако слушаш неподходящ за твоето ниво текст, почти нищо няма да разбереш, ще се демотивираш и ще се откажеш, напредък няма да има.

Как работи? Просто и много логично. Когато разбираш по-голямата част от устния текст, то е благодарение на контекста. Мозъкът ти бързо прави контекстуалните връзки и намира значението на непознатите думи и изрази. Ако слушаш половин или един час френски на ден и разбираш текста, ето как мозъкът ще направи връзката. Чува изречението и казва „Тази дума не я разбирам, НО разбирам другите, които ми позволяват да направя връзката“, т.е. мозъкът функционира и наистина разбира значението на фразата.

Повтаряй!

Това е втората тайна – повторението на това, което слушаш, означава да го правиш много пъти така, както го правят например всички топ спортисти. Футболистите тренират всеки ден, нали? Защо правят еднакви упражнения? Не ги ли знаят вече? За да стават все по-добри. Каквото и да е умението, което искаш да придобиеш или развиеш, необходимо е повтаряне!

Определи „мъртвото си време“ през деня и го посвети на учене на френски

Това е третата тайна – учи, докато правиш нещо друго. Така няма да имаш извинение, че нямаш време за учене на френски!

Ако вече имаш твоя база данни с автентична френска реч, изслуша ли вече първия запис? Колко пъти?Ако си го направил няколко пъти, поздравления! Вероятно започваш да разбираш важността на съветите. Ако обаче все още не си го направил, отговори си честно защо. Най-вероятната причина е поради липса на време.

По-нагоре беше споменато, че ако искаш да преминеш от състояние на разбиране на френски към състояние на изразяване на френски, т.е. да говориш, ще трябва да работиш. Ще трябва да работиш много (повторението не е случайно)! Ще трябва да работиш от тридесет минути до един час на ден. Да, така е, ще ти трябва време. Всички сме в приблизително една и съща ситуация: между училище или работа, семейство, хобита, приятели … Времето за личностно развитие е много важно! Според мен е грешка да се подценява развитието на нови умения. Всеки може да намери време, важна е мотивацията.

Кое е това т.нар. „мъртво време“ от твоя ден, което да използваш, за да учиш френски? Когато вършиш домакинската работа, например, когато почистваш апартамента, когато се къпеш, отиваш на училище или на работа, когато спортуваш. Това са моменти, при които не си наистина продуктивен, това е застой. Интернет ни позволяват да учим френски по време на тези прекъсвания. Можеш да слушаш записи на френски навсякъде.

И така, използвай „мъртвото си време“ интелигентно, вместо да го губиш. Слушай интересни аудио статии на френски, които не само ти позволяват да учиш, но и да се отпуснеш. Ето ти три съвета:

 • Помисли и напиши на лист кои моменти от деня са твоето „мъртво време“
 • Създай си богата база с автентична френска реч, за да не оставаш без „запаси“ от записи
 • Слушай, слушай, слушай!

И тази проста, логична техника е много, много ефективна и ще ти освободи поне един час на ден. Ето този час на ден ти е необходим, за да се научиш да говориш френски!

Следва продължение!

Абонирай се за блога на Франколандия, за да прочетеш и втората част на тайните за подобряване на нивото на френски език.

Този текст е адаптиран и допълнен от моя опит – https://www.francaisauthentique.com/.

  Сподели статията

  Автор: Нина Чочева

  Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

  Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

  Имейл бюлетин

  Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.