7 стъпки за подобряване на нивото на френски език (втора част)

by | 12/09/2023 | Съвети

Учиш френски или си го учил преди време? Пасивният ти речник е сравнително добър и разбираш всичко, което чуваш. Искаш да подобриш нивото си, но не знаеш как. Често отлагаш и си намираш причини да не започнеш да преговоряваш и надграждаш. Припомни си първите три съвета и да продължим със следващите!

Учи по малко всеки ден

Това е четвъртата стъпка – не се претоварвай с много материал наведнъж. Учи по малко всеки ден и за дълъг период от време. В това се състои японската техника за ефективно учене Кайзен. Целта е да се учи, но с удоволствие. Без стреса от училищното тестване и оценяване. Когато учим език, винаги мислим за бъдещето: по-късно ще разбирам френски, след няколко години ще мога да чета роман на френски, мечтата ми е да говоря френски… Винаги мислим за това, което още не сме. Това създава негативен стрес. А когато той бъде изключен, всичко се променя. Много бързо идва по-доброто разбиране и говорене, акцентът се подобрява.

    Ето как да направиш ученето по-лесно:

  • Не се стресирай, отпусни се и мисли, че е лесно, сега си пусни записа на френски.
  • Слушай интересни неща, които харесваш.
  • Не се хващай за това, което не разбираш, радвай се за това, което разбираш.

Слушай истории!

Това е петата стъпка. Историите повтарят едни и същи френски думи отново и отново. Вероятно сам си установил, че не е ефективно да се повтарят дълги списъци с думи извън контекст. Но без повторение не се запомня! Тогава? Слушай истории, в които ключовите френски думи се повтарят. Това е начинът, който ще ти помогне да чуеш, да разбереш и да повториш една и съща френска дума в контекст много пъти, без да ти омръзне.

Ученето чрез истории има и друго предимство. Научава се граматиката несъзнателно и почти автоматично, с минимални усилия. И тъй като френската граматика е трудна, това спестява много енергия и време.

Слушай и учи автентичен френски език

Това е шестата стъпка. Автентичен означава, истински, чийто произход не може да бъде оспорен. Автентичен френски език е спонтанният, реалният френски, а не учебният, трансформиран така, че да бъде разбран от учениците. А имено такъв е френският в учебниците и в клас. Езикът в тези текстове обикновено е много различен от говоримия френски в смейството и на улицата. А ти точно този френски искаш да говориш, нали? Тогава слушай автентичен френски.

Говори при всяка възможност

Това е седмата стъпка за подобряване нивото на френски език. Ако следваш предишните стъпки, но не търсиш възможности да говориш на френски, няма да имаш резултат в подобряването. Ще подобриш разбирането на френски със сигурност, а говоренето? От теб зависи, от твоята мотивация да се справиш, от желязната ти дисциплина.

Не забравяй – езикът на любовта се учи с любов! Успех!

Този текст е адаптиран и допълнен от моя опит – https://www.francaisauthentique.com/.

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.