Екипът на Франколандия

НИНА ЧОЧЕВА

Доктор по съвременен френски език и основател на Франколандия.

Винаги съм знаела, че искам да преподавам френски език. И го правя от 15 години. Имам изграден индивидуален подход, стратегии и принципи, които отчитат личностните характеристики на ученика. Имам ясни изисквания за работа, но държа всеки ученик да развие своя стил на учене, писане, говорене. Обяснявам достъпно, поставям условия, мотивирам – това е тайната на резултатите! Без усилия няма резултати! Държа на връзката и взаимното харесване между мен и ученика. Вярвам, че ученикът трябва да избере учителя, че трябва да има положителна енергия между двамата.

Винаги давам повече: съвети в други области, личен пример, препоръки, насоки за развитие, за четене на подходяща книга, за изборите, пред които са изправени учениците и заради които често са доста объркани.

Вярвам в силата на мотивацията и положителните емоции!

Вярвам, че всеки ученик има нужда от подкрепа, от подреждане както на учебния материал, така и на приоритетите си!

Вярвам, че всеки ученик може и трябва да му се покаже как да учи, как да си поставя цел и да я постига!

Вярвам, че когато учителят е готов да предава опита си, се появява правилният ученик. Вярвам и в обратния вариант на това изказване. За мен този ученик е г-ца Илина Стоименова, на която с удоволствие предавам опита си. Тя преподава с огромно желание, винаги е усмихната, подредена и целенасочена към постигане на резултати. Работата по единен метод на обучение е удоволствие и гаранция за успех!

Илина Стоименова

Преподавател по френски език

Започнах да изучавам френски език в гимназията. Веднага ми хареса заради своята мелодичност и богатство на речника. Но и веднага разбрах, че изисква повече усилия за учене отколкото английския. Бързо проявих по-засилен интерес и се явих на изпит за френски сертификат.

Съзнателно продължих да уча френски в бакалавърска степен на специалността „Лингвистика с френски и испански“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Обичам да уча езици!

Искам да преподавам френски език! Тази професия ми харесва заради контакта с учениците, които смятам за будни младежи. Те са различно поколение, което се нуждае от по-съвременен подход на преподаване и учене. За мен ролята на учителя е едновременно да мотивира учениците, но и да им покаже, че френският не е толкова труден, колкото изглежда. 

Във „Франколандия“ усетих любовта към езика! Това е място, в което се държи на изискванията и се постигат резултати, но и се усеща човешко отношение, грижа, споделяне. 

Да работиш с човек като г-жа Чочева е едно наистина обогатяващо преживяване, за което мога да бъда единствено благодарна. Тя е взискателна, отзивчива, винаги готова да даде полезен съвет и да насърчи. Работата с нея ми доставя истинско удоволствие, защото имаме едни и същи цели. Щастлива съм, че имам възможност да работя с професионалист като нея!

Илина Стоименова