Френски сертификат DELF Scolaire – нива В1 и В2

by | 20/02/2024 | DELF, Uchenitsi

Ако се подготвяш за френски сертификат DELF Scolaire, този текст ще ти предостави необходимата информация за нивата В1 и В2, техните прилики и разлики, както и ключови стратегии за успешна подготовка.

Вече си се запознал с общата информация за изпита за френски сертификат DELF Scolaire. И ясно си си отговорил на въпроса защо е важно е да го имаш в своето езиково портфолио. В общия случай ниво А2 се покрива след 8-ми клас интензивна подготовка. В някои случаи е възможно и след 9-ти клас (вкл. и за ученици с френски като втори чужд език), ако се има предвид, че устната част на изпита изисква повече време за подготовка. В този текст няма да говорим за ниво А2. Учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас могат да изберат между нива В1 и В2, независимо от класа си, а от своята подготовка.

Как да преценя на кое ниво на DELF Scolaire да се явя?

Няма изискване в кой клас и на кое от двете нива ученикът да се яви. Възможен вариант може да бъде в края на 10-ти клас да се яви на ниво В1, в края на 11-ти клас на следващото В2. Но това не е задължително! Може ученик в 11-ти клас да се яви на ниво В1, може дори и в 12-ти клас да го направи. Това училищно ниво на френския сертификат DELF допуска явяване на ученици до завършване на гимназия, дори и да са навършили пълнолетие. Но този план зависи от общата подготовка по френски език, от обективната преценка на възможностите на ученика, от времето до следващата сесия (от тази година за България датите за явяване на DELF са вече три. С други думи, ученикът има възможност да планира добре времето си) и не на последно място от мотивацията на ученика.

Какви са разликите между нивата В1 и В2 на френски сертификат DELF Scolaire?

Ето сравнението между двете нива и отделните им части. По-високото ниво В2 се различава с по-дълги и сложни текстове, с повече време за упражненията, с по-голям брой думи на съчинението, с по-сложно изразяване на мисълта и по-богат речник при устната част.

Ниво В1Ниво В2
1. Слушане с разбиране (Compréhension orale)
3 упражнения – 25 мин
1. Слушане с разбиране (Compréhension orale)
2 упражнения – 30 мин
2. Четене с разбиране (Compréhension des écrits)
2 упражнения – 45 мин
2. Четене с разбиране (Compréhension des écrits)
2 упражнения – 60 мин.
3. Съчинение (Production écrite)
1 упражнение –
45 мин., 160 думи
3. Съчинение (Production écrite)
1 упражнение –
60 мин., 250 думи
4. Говорене (Production orale)
а) Лично представяне (Entretien dirigé)
б) Изразяване на мнение по избран текст –
с време за подготовка
(Expression d’un point de vue)
в) Диалог (Exercice en interaction)
4. Говорене (Production orale)
а) 1 упражнение от две части – протича за 20 мин.с
30 мин. време за подготовка
Първа част – монолог по изтеглен текст
Втора част – диалог по изказването

Откъде да започна подготовката си за DELF Scolaire?

Подготовката за DELF Scolaire е различна от общообразователната, продължителна е и за мен е много отговорна. За съжаление не във всяка езикова гимназия се получава адекватна информация и мотивация за явяването на този изпит. Форматът е общоприет за всеки изпит по език, но в училище не се упражняват достатъчно уменията за говорене, слушане и писане на френски. Което от своя страна налага да се изготви и следва много ясен и точен план на подготовка.

Започни с официалните тестове за определяне на ниво. Запиши си точките. Потърси къде и се яви предварителен изпит. Запиши си точките. Има разлика с първите точки, нали? Не забравяй да ги сравниш с официалния резултат.

НЕ започвай веднага работа по формàта с някое от помагалата!

Препоръчвам да направиш сериозен преговор на:

1.  Глаголните времена и тяхното съгласуване, но и на тяхната употреба, както и на наклоненията.

2. Предлозите

3. Свързващите думи в текст (organisateurs textuels)

4.  Думи за логически връзки (connecteurs logiques)

5. Основния речник по общи теми (училище, семейство, здраве, пътувания, социални мрежи)

Едва след това пристъпи към слушане, писане, говорене. Да, точно в тази последователност. Но веднага започни да слушаш автентична френска реч. Трябва ти време, за да си отвориш устата. Да, буквално, да си отвориш устата, за да говориш на френски и да преодолееш страха от грешки!

Много внимавателно подбери помагалото с упражнения по формàта на изпита! Има значение заради актуалността на темите. Най-важното е то да отговаря на новия формат на изпита.

Пожелавам ти успех!

Абонирай се блога на Франколандия, за да получаваш още полезна информация за изучаването на френски език!

С удоволствие ще ти помогна, ако имаш нужда от помощ!


Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.