Френското произношение за начинаещи

by | 17/08/2023 | Фонетика

Основни правила и съвети

Добре дошъл в света на френския език и неговото произношение! Като начинаещ сигурно ти изглежда сложно да разбереш основните произносителни правила. Ето защо в тази статия ще ти представя имено важните основни правила, но и съвети за усвояване на френските звукове.

Трудно ли се учи френски след английски?

По-скоро да.

„Да, харесва ми френският език, но е много труден“.

„Като го слушам, френският е звучен, мелодичен, но не мога да си превъртя езика така“.

„Е как може една дума да се пише с толкова букви, а да се произнасят половината от тях“.

Това са само част от въпросите и коментарите, които всички начинаещи имат! И те са напълно нормални. Защото в повечето случаи френският започва да се изучава след английския. А това усложнява ситуацията.

Защо?

Първо защото френският е фонетичен език, т.е. разграничението между буква и звук е особено и доста често има несъответствие – пишем повече, отколкото произнасяме.

Второ защото има етимологичен правопис, т.е. сегашният начин на изписване на думите отразява отминали периоди от историческото развитие на езика.

Класически пример е наречието много – beaucoup /боку/ – пишат се 8 букви, произнасят се 4 звука. Друг пример, който затруднява възприемането на френската фонетична система в началото, са омонимите – пишат се различно, произнасят се еднакво.

Например: la mer    – море

                    la mère  – майка

                    le maire  – кмет

Други особености и съвети:

Звукове:

Започнете с повтарянето на познатите ни български гласни – [a], [e], [i], [o]. Използвайте ги в думи. После продължете със специфичните гласни като [eu], с носовките (например [ãn], [õn]). Преминете към съчетанията на гласни и съгласни.

Отворени и затворени гласни:

Самите французи казват, че в сравнение с българския техният език се говори с по-отворена уста и с доста напрегнати мускули.

Френските гласни могат да бъдат отворени или затворени, което означава, че устните ви са по-отворени или по-затворени при изговарянето им. Например, гласната [a] в думата „chat“ е отворена, докато [i] в думата „si“ е затворена. Внимавайте с това различие, за да изговаряте думите правилно.

На този съвсем начален етап препоръчвам самостоятелна работа тук

Ударения:

Във френския език има 4 вида ударения. Важно е да се знае кое ударение променя произношението.

1. Accent circonflexe, сложно ударение, не оказва влияние на произношението. То отбелязва отпадането на буква S в латинските думи.

Например, festa (от лат.) идва във френския като fête

А в други случаи има смислоразличителна функция.

Например, sur – (предлог) на, върху И sûr – (прилаг.име) сигурен

2. Tréma е ударение под формата на две точки върху гласна – ë, ï, ü – които се поставят, за да отбележат, че гласната се произнася отделно, в случая като а, е, i, и не участва в съчетания от звукове.

Например, naïfï се чете отделно от предходната а, иначе двете заедно ai се четат като е.

3. Accent aigu, остро ударение, върху е – é

Остро ударение се поставя върху гласна Е, когато тя е в отворена сричка, а отворената сричка завършва на гласна.

Например, répétition – отворените срички са първите две и върху тях има остро ударение

4. Accent grave, тежко ударение, върху е – è

Тежко ударение се поставя върху гласна Е, когато тя е в затворена сричка, а затворената сричка завършва на съгласна.

Например, un père – една затворена сричка, която завършва на произносима съгласна r.

Последните две ударения са от съществена важност, защото оказват влияние на произношението на думите и дори могат да променят значението им.

Например, parle (говоря) и parlé(говорим)

Мелодия на речта:

Френският език е известен със своята мелодичност и „подскачане“ на тоновете. Важно е да отделяш време да слушаш френски разговори и да се опитваш да следваш този ритъм и интонация, като имитираш чутата фраза. Но е важно в началото да започнеш с най-лесните фрази и диалози.

Подходящи са упражненията от този сайт.

Съвети

Не се отчайвай от трудностите, нормално е. Френското произношение изисква практика и време. Упражнявай се редовно, слушай оригинална френска реч и повтаряй, повтаряй, повтаряй. Не се страхувай от грешката и не мисли, че звучиш смешно. Сега, в началото е така. Използвай различни учебни материали и сайтове, но и помощ от опитен преподавател. Фонетичната основа на френския език не е за подценяване!

Надявам се тази статия да ти е дала полезни насоки и да те е вдъхновила да започнеш своето пътешествие в света на френското произношение.

Пожелавам ти успех! Не забравяй да учиш с удоволствие и да се наслаждаваш на този красив и елегантен език!

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.