Как да преодолеем страха от грешки при говорене на френски?

by | 17/08/2023 | Съвети

„Мога да чета, мога да пиша, разбирам, когато слушам френска реч, но не мога да говоря. Какво да правя?“.

Много често ми се случва да отговарям на този въпрос. Тогава първо питам “А наистина ли искаш да говориш на френски?” Което на практика означава “Колко силна е мотивацията ти?” Ако обучаемият е силно мотивиран, тогава реално е възможно да се отпусне и да започне да говори. Казвам „да се отпусне“, защото най-сериозната пречка за говоренето е психологическата бариера, чието преодоляване изисква време. Нищо не се случва веднага и на момента!

Защо се страхуваме от грешките, когато говорим френски?

Много често се случва да говорим бавно на френски, защото мислим повече и превеждаме от български. А когато допуснем грешка, спираме, позволяваме на стреса да ни завладее и притеснени, продължаваме да говорим накъсано и неестествено. Извиняваме се, без да е нужно, започваме да се дообясняваме излишно и се получава обратният ефект. Вместо да се наслаждаваме на комуникацията, тя ни напряга и в резултат започваме да я избягваме. А най-важно е предаденото и получено съобщение, нали?

Друга сериозна причина за страха от грешки е, че той е наложен от училище, където грешката се санкционира. И край – този страх остава завинаги, той е съзнателен страх. Мисля, че това никога няма да се промени в българската образователната система! За съжаление, но това е тема за друг текст.

Съвети за преодоляване на страха от грешки при говорене

Първи съвет: Осъзнай грешката и я приеми! Тя е част от процеса на учене.

Не се стресирай, няма да предизвикаш световна война или природно бедствие, ако сгрешиш! Напротив, французите уважават часовете труд, които си вложил, за да учиш френски език. Никой няма да ти се смее, те са достатъчно тактични.

Втори съвет: Отвори си устата! Както вече беше обяснено тук, френският се говори с много отворена уста.

Буквално си отвори устата! Упражнявай се, повтаряй, упражнявай се, повтаряй!

Затова могат да ти помогнат ето тези полезни приложения и сайтове . И още:

  • Намери си френски приятел в интернет.
  • Членувай в групи с французи в социалните мрежи или посещавай техните редовни срещи.
  • Гледай френски филми със субтитри в началото, но постепенно се стреми да ги премахнеш.
  • Слушай френска музика. Тя ще ти помогне да свикнеш с правилното произношение и интонация. А ако превеждаш текстовете, ще опознаеш културата на французите.

Отвори си устата!

Трети съвет: Иди на екскурзия във Франция и говори!

Това е най-добрият вариант за преодоляване на страха от грешки при говорене. Кратък или по-дълъг престой сред французи, с които просто нямаш избор освен да говориш!!! Нямаш избор! Това ще те пречупи. И ти ще се справиш! След това ще се чудиш на себе си защо си изгубил толкова време, подвластен на страха.

И сега какво?

Сега имаш две възможности:

  1. Решаваш и започваш днес.
  2. Пак го отлагаш.

Ти решаваш – страхът или удоволствието от комуникацията?

Успех!

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.