Кариерно ориентиране за ученици – съвети и насоки

by | 06/09/2023 | Кариерно ориентиране

Кариерно ориентиране за кого? Кога и как се провежда? Прочети в тази статия полезни съвети и насоки за кариерно ориентиране, за това кога е добре да се проведе консултация с кариерен консултант.

Кариерно ориентиране за кого?

За гимназисти. Сегашните ученици не са подготвени от училището за професионалния си път. Те са по средата – между учителите, които обвиняват родителите и нямат достатъчно права и изисквания, и родителите, които обвиняват учителите, но не изискват от децата си. Тази ситуация не е благоприятна за никоя страна в образователния процес и от гледна точка на бъдещата реализация на младежите само доказва необходимостта от навременно кариерно ориентиране.

Никой не насочва учениците към изготвянето на план за развитие – учебен и професионален. Никой не ги кара да си задават въпроси, за да опознаят по-добре себе си, да опознаят своите силни и слаби страни, умения и таланти. И ако до 7 клас изборът на гимназия по-скоро се прави заедно с родителите, то изборът на специалност във висшето образование или на професия след 12 клас трябва да се прави осъзнато и целенасочено от вече пълнолетния човек. Кариерното ориентиране помага на учениците да разберат какви умения и подготовка са необходими за успешна кариера в определена област.

Как се прави план за кариера и кога да започна? Имам ли цел? Какво мога аз да правя? Какво искам да правя? А важно ли е да знам какво не искам да правя? Какъв е пазарът на труда днес? Това са въпроси, за които се говори по време на срещата с консултанта по кариерно ориентиране.

Кога и как се провежда кариерно ориентиране за ученици?

Моята препоръка е консултацията за кариерно ориентиране да се проведе най-рано в началото на 10-ти клас. Колкото по-рано ученикът има нужната ориентация, толкова повече време има за подготовка, но и за промени в плана. А как се изгражда този план? Как се поставят цели? Какви са сегашните търсени професии и какви умения са необходими за тях? Ученикът познава ли своите таланти и силни страни? Те на коя професионална област отговарят?

Не е за подценяване и фактът, че когато учениците не са в присъствието на родителите си и са добре предразположени, те разговарят спокойно и се осмеляват да споделят за своите мечти и желания, за които с родителите не разговарят. Доста често се оказва, че има сериозно разминаване между визията на родителите и тази на самия ученик. Но това е тема на друг текст.

Предимства на консултацията за кариерното ориентиране

Консултационният разговор има доста предимства. Ето кои са те:

  1. Ученикът разговоря с непознат, който е професионалист и е обективен.
  2. Ученикът опознава своите интереси, страсти и таланти чрез въпросници, тестове, казуси, мисловни карти, дискусии.
  3. Ученикът получава информация за света на професиите, изисквания, обучение, възможности за развитие и предизвикателства, които помагат на младежите да направят информиран и подходящ избор за своята бъдеща професия.
  4. Ученикът се научава как да развива личните си умения и компетенции, например да взима самостоятелно важни решения, да комуникира правилно, да решава проблеми. Тези умения са основополагащи за успешната им кариера.
  5. Ученикът получава насоки в съставянето на план за постигане на целта и етапите за постигането ѝ.

Информираният младеж прави по-осъзнат избор на специалност в университета, а след това на професия. И поставя по-стабилна основа за бъдещето си!

Ще завърша с личната си история. По мое време възможности за кариерно ориентиране нямаше. Аз винаги сама съм правела изборите си, защото съм знаела какво искам! И то беше и продължава да бъде – работата ми да е с френски.

Кариерата е път – несигурен, криволичещ, със сривове и с изкачвания, път, по който е важно да знаеш къде отиваш!

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.