Съвети за начинаещи ученици франкофони (първа част)

by | 11/09/2023 | Съвети, Ученици

Как да учиш френски през първата година и как да се справиш със стреса?

Вече си се записал в езикова гимназия с френски език. Първият учебен ден предстои, а ти си притеснен от новата обстановка, от непознатите учители и съученици, а и от френския. Как да опознаеш френския език и да учиш ефективно през тази година? Какво да правиш, за да се справиш със стреса?

Голяма промяна и нови възможности

Езиковата гимназия вероятно е една от първите сериозни промени в твоя живот. Налага се да свикваш с тези моменти, защото те ще стават все по-чести в живота ти.

Какво те очаква в езиковата гимназия? През първата година – много часове по френски език. Ако английският е първият чужд език за теб, ще ти е трудно с френския. Част от твоя успех е твоята мотивация, а тя е силна тогава, когато ти сам си избрал да учиш френски. Ако това не е така, преосмисли ситуацията – вече си учил не малко години английски, справяш се с него. Ако продължиш да го учиш и сега, в гимназията, първо, ще ти е скучно, второ – нямаш полза. Втори чужд език, различен от английския, е важен за твоето езиково портфолио и за бъдещото ти CV. На пазара на труда английският е задължителен, но по-високоплатени и с повече кариерни възможности са служителите с два и повече чужди езици. Така че възползвай се от възможността да учиш френски!

Съвети за по-бързо справяне в новата обстановка

  1. Бъди комуникативен и се опитай да се запознаеш с повече съученици. Голяма е вероятността да откриете общи познати или общи интереси. Но все пак не бъди нахален, първото впечатление се помни винаги!
  2. Задавай въпроси на новия си класен ръководител. Всяко училище има своя организация и е добре да я познаваш, както и изискванията към теб за учебния процес.
  3. Бъди по-самостоятелен. Макар и да не го казват директно, учителите в гимназията очакват от теб да учиш самостоятно и сам да планираш времето си. Това означава да бъдеш по-организиран, например в записките си, във времето и в самото учене.
  4. Опитай се да предвиждаш събитията. Не чакай последния момент, за да учиш думи и да четеш текстове, не чакай да ти кажат „Пиши или повтаряй думите„. Не излизай с аргумента „това не сте го казали“. Намери твоя стил на учене, защото знаеш, че език не се учи лесно, и просто учи редовно.
  5. Положи усилия сега, за да ти е по-лесно утре. Не се оправдавай! Бъди сигурен, че тези усилия ще бъдат възнагредени!

Успех! И не забравяй – езикът на любовта се учи с любов!

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.