Съвети за начинаещи ученици франкофони (втора част)

by | 18/09/2023 | Saveti, Uchenitsi

В първата част на текста ти дадох съвети за справяне с обстановката в езиковата гимназия. Сега ще ти дам насоки как да се справиш с френския език в първите часове.

Френското произношение e трудно, особено след английското. Положи много усилия в началото, за да научиш и разбереш правилата. Те са важна основа за френския.

Как се учи френски в 8-ми клас?

  1. Отвори си устата и повтаряй! Повтаряй и участвай, произнасяй и повтаряй, колкото и странно да ти звучи всичко. Нищо няма да стане, ако не звучиш ясно. Това са само правила, които след седмици просто ще прилагаш.
  2. Научи съчетанията между гласните и съгласните. Френската азбука не е сложна, но точно съчетанията са важни за правилното произношение. Сега ги виждаш изолирани, но после няма да им обръщаш внимание в текста.
  3. Учи самостоятелно. Не чакай някой да те побутва, намери твоят начин на учене! Използвай безплатни интернет ресурси за обяснения и повторения като този сайт например.
  4. Искай допълнителни разяснения или ходи на консултации.
  5. Бъди редовен във всичко! Не чакай учителят да каже, че ще има тест по френски. Не учи в последния момент! Това те стресира, не си спокоен и грешиш на елементарни упражнения.
  6. Попълвай редовно тетрадка речник. По традиция учителите изискват такава тетрадка, която съдържа новите думи с превода им, но извън контекст. Например, une maison – къща. Вероятно ще те учудя, но ще ти дам друг съвет за учене на думи. Учи новата дума в контекст така, както я виждаш в текста. Например, une maison blanche. Това е много полезно по няколко причини. Първо, учат се повече думи за по-малко време. Второ, автоматизира се запомнянето на израз, а не на отделна дума. Ако учителят държи твоята тетрадка речник да бъде написана по традиционния начин, просто ще пишеш повече (и това също не е излишно повторение на думите), направи си отделна тетрадка речник с изрази и редовно я препрочитай. Език се учи в контекст, а не с отделни думи!
  7. Чети текста на новия урок на глас и дори се записвай на телефона си, за да се поправяш после сам.
  8. Превеждай текста на български на глас.
  9. Преписвай го съзнателно, след като си научил думите, т.е. опитвай се да напишеш думите и така проверявай дали си ги научил. В началото това е малко странно, но преписването на ръка има резултат.
  10. Обяснявай си сам граматиката така, както ти си я разбрал, и прави упражненията в учебната тетрадка. Всичко се повтаря.

Езикът на любовта се учи с любов! Успех!

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.