За избора на професия в човешкия живот

by | 23/11/2023 | Кarierno orientirane, Ученици

Изборът на професия е един от най-важните етапи в живота на всеки човек. Предизвикателството не е само в откриването на това, което обичаме да правим, но и в съчетаването на нашите умения, таланти и ценности. В тази статия ще проследим този избор в различните етапи на живота ни. Ще обсъдим важността на избора на професия и как да направим правилния избор, за да отговаря той най-добре на нашите индивидуални потребности.

Каква професия ще избере?

Въпросът за избора на професия вълнува българите от прохождането на малкия човек. По традиция се прави т.нар. „прощъпулник“. Идеята е малкият човек, правейки първите си стъпки, да стигне до ниска масичка и да избере няколко предмета. Професиите в семейството или желаните от родителите са символно представени от предметите – лекарски слушалки, ключове за кола, инструменти, книга, портмоне и др.

Какъв искаш да станеш?

В детската градина детето, едва проговорило, го питат „А ти какъв искаш да станеш, като пораснеш?“ Дали е случайно, че често този въпрос присъства в репертоара на кариерния консултант? Не, разбира се! Защото отговорът на този въпрос в детска възраст е спонтанен и искрен. Често това остава в спомените на детето като онази мечта, която не е осъществило. Случва се порасналото дете на средна възраст да се завърне точно към детската си мечта, в чието осъществяване ще вложи цялата си енергия, опит и сили.

Следващият период на избор, по-скоро на ориентация, е около 6-ти и 7-ми клас, когато се сменя училището. Тогава се обсъждат възможностите за специализирано обучение, за технически, математически, езиков профил.

Какво ще учиш след училище?

Изборът на професия е най-сериозен обаче в гимназиалните години. Въпросът от детските годините „Какъв искаш да станеш?“ в този период звучи „А ти какво ще учиш след училище?“ Доста често учениците се лутат в намирането на този отговор. И понеже им се задава от всички страни, а те се колебаят кого да попитат, се стига дотам, че учениците го намразват.

Защо всички го задават? Защо всички се интересуват? А защо тези всички не ми помогнат? А те, всички, знаят ли как да ми помогнат? Да ги попитам ли те как са избрали професията си? Имали ли са избор преди години? А доволни ли са от този избор днес? Ако можеха, дали биха го променили?“

Съвети към теб, приятелю!

Първо, обективно анализирай себе си си. Второ, отново обективно анализирай обстоятелствата и обстановката около себе си. После, усамоти се някъде на тихо място, за се вслушаш в най-силния си вътрешен глас и честно си отговори на следните въпроси:

1. Какво мога да правя?

2. Какво искам да правя?

3. Как искам да изкарвам парите си?

4. Какво обичам да правя, когато съм свободен?

5. Когато съм зает, какво ми носи удоволствие и не ме изморява?

6. Какво искам да правя винаги?

7. Какво ме вдъхновява?

8. Коя е тази дейност, която освен, че ме вдъхновява, но и ме кара да действам?

Как искам да живея?

Изборът на професия е процес, който изисква време, самоанализ и събиране на много информация от сигурни източници. Важно е да се помни, че кариерните пътища са динамични и винаги има възможност за промяна и развитие.

Не се притеснявай да изследваш, да сбъдваш мечтите си по твоя път към успешна кариера!

Ако имаш нужда от помощ по този път, от съвет и насоки, аз мога да ти помогна!

Свържи се с мен и заедно ще преодолеем твоите страхове и вътрешни спирачки!

Сподели статията

Автор: Нина Чочева

Аз съм Нина Чочева, доктор по съвременен френски език – фонетика. Обичам френския език и чрез тези статии помагам на всички франкофони също да го заобичат. Езикът на любовта се учи с любов!

Ако си франкофон, Франколандия е твоето място!

Имейл бюлетин

Свали безплатен ресурс като се запишеш безплатно! Получавай в пощата полезни статии.